неделя, 20 март 2016 г.

Козунак


Продукти:
1к. Мая
1с.л захар
2с.л брашно
6с.л прясно мляко
1.200-300 брашно
4яйца
1/2ч.ч олио
1ч.ч заквасена сметана
1ч.ч прясно мляко
10с.л захар
1/2буркан глюкоза
2п ванилия
1ч.л сол
200гр масло

Начин на приготвяне:Маята се разтваря с брашното,захарта и прясното мляко; оставяме за шупне. Разбиваме яйцата,прясното мляко,зак.сметана,олиото,глюкозата,захарта,ванилията и ги затопляме леко. Към яйчената смес изсипваме шупналата мая. Добавяме брашното ,което сме пресяли предварително със солта. Омесваме не много меко тесто. Към тестото прибавяме маслото на няколко пъти,като не спираме да месим,за да поеме цялата мазнина. Оформяме козунаците както пожелаем. Може да прибавим локум,ядки,стафиди или каквото поискате Вие. Оставяме да втасат. Отнема около3-4часа. Мажем с разбит жълтък и поръсваме със захар. Печем до суха клечка. Получават се много меки и вкусни козунаци.