петък, 4 март 2016 г.

Медена питка

Продукти:
1/2 к мая
1с.л мед
1к.ч топла вода

2яйца
4с.л мед
1ч.ч горещо прясно мляко
1/2 разтопено масло
2с.л захар
1к.л сол
700-800гр брашно

Начин на приготвяне:Маята се разбърква с меда до образуването на каша. Изсипваме водата и оставяме да шупне. През това време се разбиват яйцата със захарта,меда,прясното мляко,солта и разтопеното масло. Изсипваме и маята,а след това и брашното. Омесваме меко тесто. Оставяме да отпочине за 10-15мин. Питката оформяте по ваш вкус. В случая аз разделих на 6 топки. Трите топки направих на фитил ; намазах с масло и сплетох на плитка. Останалите три топки ги разточих с помощта на ринг оформих кръгове. Три кръга се мажат с масло ; пристъпват се малко и завиват на руло;режем на половина. Подреждаме в тава намаза с масло. Оставяме да удвои обема си. Намазваме питката с разбит жълтък. Печем на 180градуса за 30-35мин. След като се изпече мажем с масло,задушаваме за 5мин. Получава се много вкусна ,мека и ароматна на мед питка.