четвъртък, 10 март 2016 г.

Козунак




Продукти:

1/2к. мая
1с.л захар
1с.л брашно
4с.л топло прясно мляко

1ч.ч прясно мляко
1/2ч.м разтопено масло
3яйца
1/2ч.ч мед
6с.л захар
1ч.л сол
Ванилова захар
Сока от половин лимон
Портокалови и лимонови корички
Стафиди
50мл ром или друг алкохол

Начин на приготвяне:
Маята заедно със захарта се бърка до получаването на каша. Прибавяме брашното и бъркаме , а след това и прясното мляко и отново бъркаме. Оставяме маята да се активира. Сместа трябва да бъде доста гъста,така че не прекалявайте с млякото.
Затопляме прясното мляко и разтопяваме маслото. Накисваме стафидите в алкохола. Разбиваме яйцата със захарта и меда,добавяме млякото и маслото,ваниловата захар,коричките от цитросите и сока от лимона,а след това и маята. Прибавяме брашното  заедно със солта и месим до получаването на меко тесто. Отцеждаме стафидите и ги прибавяме към тестото и  измесваме отново.  Оставяме да втаса. Оформяме както желаем. Може да направите плънка от смлени орехи разбъркани с мед,както в случая съм направила и аз. Оставяме козунака да втаса отново. Мажем с разбит жълтък и поръсваме с кристална захар. Печем на 180-190градуса до готовност.