петък, 9 октомври 2015 г.

Кайзершмарн


Ще ви предложа една от поредните рецепти за Кайзершмарн. Този десерт е австрийски и  има напомнящ се вкус на дебела палачинка,но по-пухкава и мека. От името шмарен,който е изговорен израз в Германия означава "бъркотия". Да тук наистина е бъркотия и прилича на миш - маш , но си заслужава. Начините за приготвянето на този десерт са много и коя от коя е по-вкусна.
Лично аз доста съм се интересувала от него и доста съм гледала,но един с един не си приличат. Едни го пекат във фурната като кекс и след това го режат на малки хапки. Други го пекат като палачинка на бавен огън,оставят да изстине и го режат отново на хапки. Трети първо го пекат в тиган,а след това допичат във фурната. Четвърти го пържат в масло на бавен огън до златисто,обръщат и след като се запече малко се разкъсва на четири с помощта на две дървени шпатули,а след това на малки хапки и оставяме да се изпържат до готовност.

Продукти:
5яйца
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч захар
1 1/2 ч.ч брашно

100гр масло
2с.л захар
ванилия за аромат

Сладко или шоколад по избор
За поръсване крокан или пудра захар

Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с 1/2 от захарта докато се разтопи захарта,а след това добавяме прясното мляко и брашното. Трябва да се получи консистенцията на кексовото тесто.Покриваме купата със стреч фолио и оставяме в хладилник за 30мин-1час. През това време разбиваме белтъците с щипка сол и останалата част от захарта на пухкав крем,покриваме отново с фолио и оставяме в хладилника. След това ги събираме,но преди това доразбиваме с миксера белтъците. Вземаме един тиган  и слагаме да се разтопи около 2с.л масло и изсипваме в него един голям черпак от сместа. Пържим до златисто и обръщаме изчакваме около 5мин и разделяме на четири,а след това разкъсваме на малки хапки. Оставяме да се до изпържат . В средата на тигана изсипваме още една с.л масло изчакваме да се разтопи и след това прибавяме ванилията и захарта. Овалваме добре хапките докато поемат маслото. Не прекалявайте със захарта,защото стават малко твърди. Поднасят се със сладко или шоколад и се поръсват с пудра захар или крокан. Нека да не ви притеснява ако се стеклят,нормално е! 





Няма коментари:

Публикуване на коментар